Melanoomapotilaan hoitopolku

Avoterveydenhuolto

Erikoissairaanhoito

Ihomuutoksen arvio

Vastaanottokäynnillä tapaat lääkärin tai hoitajan, joka tutkii sinut ja arvioi ihomuutostasi.

  • Tarvittaessa sinulle varataan toimenpideaika, jossa epäilyttävä ihomuutos poistetaan patologin tutkittavaksi.
  • Ennen toimenpidettä ihomuutos yleensä valokuvataan ja kuva tallennetaan sähköiseen kuva-arkistoon.

Toimenpide

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Toimenpiteessä epäilyttävä ihomuutos poistetaan yleensä kokonaan. Kookkaissa ihomuutoksissa tai jos muutos sijaitsee haastavassa paikassa (kuten kasvot), saatetaan ottaa pienempi näytepala.

Haava suljetaan yleensä ompeleilla, joita pidetään noin 1–2 viikon ajan.

  • Saat toimenpiteen yhteydessä kotiin mukaan kirjalliset haavanhoito-ohjeet.
  • Pidä haava kuivana vuorokauden ajan.
  • Ompeleiden (tikkien) aikana ei suositella hikoilua, uimista tai saunomista.
  • Ompeleiden poistoa varten sinulle varataan tarvittaessa aika sairaanhoitajan vastaanotolle.
  • Jos haavasi on suljettu ihonsisäisin ompelein, ne sulavat itsestään eikä niitä tarvitse poistaa.

Sairausloma ei ole yleensä tarpeen tämänkaltaisen toimenpiteen yhteydessä. 

Diagnoosi

Poistettu ihomuutos lähetetään patologille ja diagnoosin saaminen kestää yleensä kiireettömissä näytteissä 3–6 viikkoa. Jos lääkäri epäilee melanoomaa, pyydetään tulokset kiireellisemmin. Diagnoosin ilmoittamisesta sovitaan hoitavan lääkärin kanssa toimenpiteen yhteydessä. 

  • Toimi ammattilaisten kanssa sovittujen ohjeiden mukaan diagnoosin saamiseksi.
  • Ota yhteys ammattilaiseen, jos et ole saanut tietoa diagnoosista kuuden viikon kuluessa.

Jos poistettu ihomuutos osoittautuu melanoomaksi, tekee avoterveydenhuollon lääkäri sinusta lähetteen erikoissairaanhoitoon eli Tampereen yliopistolliseen sairaalaan, jossa jatkohoitosi suunnitellaan. 

Jatkotutkimukset

Lääkäri voi tilata lähetteen käsittelyn yhteydessä kasvaimen erityisominaisuuksien perusteella kuvantamistutkimuksia (esim. ultraääni, keuhkokuvaus, vartalon tietokonekuvaus). Kuvantamistutkimukset tehdään yleensä ennen vastaanottoa. Jos imusolmukealueilta löydetään vastaanoton yhteydessä tunnustelemalla poikkeavaa, tarvittavat kuvantamistutkimukset varataan toteutettavaksi vastaanoton jälkeen, mutta ennen leikkausta tehtäväksi.

  • Hoitaja ottaa sinuun yhteyttä mahdollisten kuvantamistutkimusten ajankohdasta ja antaa ohjeet tutkimuksia varten.
  • Jatkotutkimuksiin ei tarvitse erityistä valmistautumista, vaan voit syödä ja juoda normaalisti ennen tutkimuksia.

Erikoissairaanhoidossa toimiva ihopatologi tarkistaa diagnoosin tarvittaessa ennen hoidon aloittamista. Vastaukset käsitellään ammattilaisten kesken ns. ihokasvain-työryhmän kokouksessa.

Ihokasvain-työryhmän kokous

Tutkimustuloksesi käydään tarvittaessa läpi monialaisessa ihokasvain-työryhmän kokouksessa joko ennen leikkausta, leikkauksen jälkeen tai molemmissa vaiheissa. Ihokasvain-työryhmän kokouksia järjestetään 1–2 viikon välein ja niissä ammattilaiset käyvät läpi diagnoosin, tekevät yksilöllisen hoitosuunnitelman sekä suunnittelevat jatkohoidon. Kokouksessa on paikalla useita ihosyöpiä hoitavia lääkäreitä eri erikoisaloilta. Potilaat eivät ole mukana näissä hoidon suunnittelukokouksissa.

Jos sinun hoitoasi käsitellään hoitokokouksessa ennen leikkaushoitoa, hoitosuunnitelmasi käydään kanssasi läpi joko erillisellä vastaanotolla tai puhelimitse.

Lääkärin vastaanotto

Vastaanottoa ennen sinua pyydetään täyttämään esitietokaavake joko sähköisesti OmaTaysissa tai paperikaavakkeena. Tätä varten on tärkeää tietää oma ajankohtainen lääkitys.

Vastaanotolla tapaat hoidosta vastaavan lääkärin, joka kertoo sinulle tarkemmin diagnoosistasi, tutkimustuloksista sekä hoitosuunnitelmastasi. Vastaanotolla käydään läpi melanooman löydökset, taudin biologiset erityispiirteet, ja suunnitellaan leikkaushoito niiden mukaisesti noudattaen kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia. Vastaanotolla tarkastetaan mahdollisen aiemman toimenpiteen arpi, muut ihoalueet, sekä tunnustellaan imusolmukealueet.

Mikäli paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide on mahdollinen, sinut voidaan kutsua suoraan toimenpidevastaanotolle. Tällöin tapaat hoitavan lääkärin toimenpidehuoneessa, ja vastaanoton aikana käydään läpi samat asiat kuin tavanomaisella vastaanottokäynnilläkin. Toimenpide voidaan joissain tapauksissa suorittaa myös nukutuksessa kasvaimen ominaispiirteistä ja leikkauksen laajuudesta riippuen.

Valmistautuminen toimenpiteeseen:

  • Valmistaudu ottamalla vastaanotolle mukaan lista käyttämistäsi lääkkeistä ja luontaistuotteista. Jos sinulla on käytössä kalaöljy-/omega3-valmisteita, tauota ne 2 viikkoa ennen leikkausta.
  • Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääke, tauota lääke tarvittaessa kirjeessä saamiesi ohjeiden mukaan tai ole puhelimitse yhteydessä toimenpideyksikköön.

Leikkaushoito

Saat yksilöllisen suunnitelman mukaisen leikkaushoidon, hoidonohjauksen sekä neuvonnan hoitavasta yksiköstäsi.

TOIMENPITEESEEN VALMISTAUTUMINEN

  • Valmistaudu ottamalla vastaanotolle mukaan lista käyttämistäsi lääkkeistä ja luontaistuotteista. Jos sinulla on käytössä kalaöljy-/omega3-valmisteita, tauota ne 2 viikkoa ennen leikkausta.
  • Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääke, tauota lääke tarvittaessa kirjeessä saamiesi ohjeiden mukaan tai ole puhelimitse yhteydessä ihotautien toimenpideyksikön sairaanhoitajaan.

Tarkemmat valmistautumisohjeet sekä lisätiedot saat hoitavalta sairaanhoitajalta, hoidonsuunnittelijalta tai leikkaavalta lääkäriltä. Ennen operaatiota käydään myös perusteellisesti läpi mm. millaisia jälkiseurauksia leikkauksella voi olla, miten leikkauksesta toipuminen tapahtuu sekä mahdollisen sairausloman pituus.

Jos melanooman paksuus tai biologinen alatyyppi vaativat arven lisäpoiston lisäksi vartijaimusolmuketutkimusta, toimenpide tehdään leikkaussaliolosuhteissa, joko nukutuksessa tai selkäpuudutuksessa. Tällöin leikkauspäivän aamuna tehdään isotooppilaboratoriossa teknetium-injektio (arven ympärille neljään kohtaan pistettävä merkkiaine) ja SPECT-CT-kuvaus. Kuvauksessa selvitetään, mikä imusolmukealue merkkiainetta kerää, eli missä vartijaimusolmukkeet sijaitsevat. Yleensä ne sijaitsevat kasvaimen puoleisella nivusalueella tai kainalossa, joskus molemmissa. Pään ja kaulan alueen melanoomien vartijaimusolmukkeet sijaitsevat kaulalla. Merkkiainetta keränneet imusolmukkeet poistetaan leikkauksessa näytteeksi patologille. Melanooma-arven ympäriltä poistetaan kudosta 1-2 cm tervekudosmarginaalilla lihaskalvoihin asti, eli ihon ja ihonalaiskudoksen koko paksuudelta.

TOIMENPIDE

Osa leikkauksista tehdään paikallispuudutuksessa joko poliklinikalla tai leikkaussalissa. Syvemmälle kasvavissa kasvaimissa tehdään kasvaimen poiston yhteydessä vartijaimusolmuketutkimus, jossa kirurgisesti poistetaan melanoomakasvaimen vartijaimusolmukkeet. Vartijaimusolmuketutkimus tehdään yleensä nukutuksessa.

Leikkausnäyte lähetetään vielä patologin tutkittavaksi, jotta leikkauksen riittävyys tulee varmistettua. Yleensä samassa yhteydessä poistetaan muut lääkärin mielestä epäilyttävät ihomuutokset tai sitten niistä otetaan koepala riippuen siitä, onko kyse melanoomaepäilystä vai muusta ihosyöpämuutoksesta.

  • Jos leikkaushaavasi suljetaan pinnalle tulevilla ompeleilla, sinun täytyy käydä poistattamassa sairaanhoitajalla joko terveyskeskuksessa tai työterveydessä yleensä 1-2 viikon kuluttua.
  • Jos leikkaushaavasi suljetaan ihonsisäisin ompelein, ne sulavat itsessään eikä niitä tarvitse poistaa.
  • Joskus haavan sulkemisessa tarvitaan paikallisia kielekkeitä tai ihonsiirrettä.
  • Leikkauksen jälkeen sinun tulisi välttää kumartelua ja fyysistä ponnistelua, ettei leikkaushaava aukea, ala vuotaa verta tai tulehdu. Saunaan voit mennä vasta, kun ompeleet on poistettu.

TOIMENPITEESTÄ TOIPUMINEN

Leikkauksesta toipuminen riippuu tehdyn toimenpiteen laajuudesta. Haavan paraneminen kestää useimmiten 2-4 viikkoa.

Suurin osa leikkauksista voidaan tehdä päiväkirurgisesti, jolloin pääset kotiin heti operaation jälkeen. Osa leikkauksista vaatii yhden yön sairaalaseurannan. Kotiinlähdön yhteydessä saat yksityiskohtaiset jatkohoito-ohjeet.

Paikallispuudutuksessa tehdyistä leikkauksista et välttämättä tarvitse sairaslomaa. Kaikkiin leikkaustoimenpiteisiin liittyy riski haavatulehduksesta tai leikkausalueen verenvuodosta. Yleensä nämä aiheuttavat vain pientä haittaa. Tupakoinnin lopettaminen pienentää näitä riskejä merkittävästi.

Leikkauksesta jää aina pysyvä arpi. Joskus potilas voi kokea tuntomuutoksia/puutoksia toimenpidealueella. Joskus kasvain voi osoittautua patologin tutkimuksessa oletettua laajemmaksi, jolloin tarvitaan uusintaleikkaus riittävän tervekudosreunuksen saavuttamiseksi.

YLEISTÄ

Leikkaukset suoritetaan joko Tays keskussairaalassa, Tays Valkeakoskella tai Tays Hatanpäällä.

Imusolmukeleikkauksiin saattaa liittyä imukudoksen sekä kudosnesteen kertymistä leikkausalueelle, tällöin arven alle nousee patti. Patin koko voi tapauskohtaisesti vaihdella merkittävästi. Ylimääräinen neste poistetaan kirurgin vastaanotolla, jonne pääsee soittamalla haavahoitajalle.

Ihokasvain-työryhmän kokous

Tutkimustuloksesi käydään tarvittaessa läpi ihokasvain-työryhmän kokouksessa joko ennen leikkausta, leikkauksen jälkeen tai molemmissa vaiheissa. Ihokasvainkokouksia järjestetään 1–2 viikon välein ja niissä ammattilaiset käyvät läpi diagnoosin, tekevät yksilöllisen hoitosuunnitelman sekä suunnittelevat jatkohoidon. Kokouksessa on paikalla useita ihosyöpiin erikoistuneita lääkäreitä eri erikoisaloilta.. Potilaat eivät ole mukana näissä hoidon suunnittelukokouksissa.

Ihokasvain-työryhmän kokouksessa varmistetaan melanoomadiagnoosi ja toteutetun leikkaushoidon riittävyys. Lisäksi tehdään päätös mahdollisista jatkohoidoista sekä seurannasta. Ihokasvain-työryhmän kokouksissa käsitellyistä asioista potilaat kuulevat joko lääkärin vastaanotolla, puhelimitse tai OmaKannan kautta.

  • Jos hoitosuunnitelma tai diagnoosi muuttuu oleellisesti aiemmin sovitusta, sinuun ollaan yhteydessä.
  • Jos tarvitset jatkohoitona esim. syöpälääkehoitoa, sinusta tehdään lähete hoidon toteutuksesta vastaavaan yksikköön.
Puhelinluuri ja kirjekuori.

Leikkaustulokset ja jatkosuunnitelma

Jatkohoito ja seuranta on suunniteltu leikkauksen jälkeisessä ihokasvain-työryhmän kokouksessa. Tämän perusteella jatkohoito ja seuranta ohjataan oikeaan yksikköön. Useimmiten jatkohoitoja ei tarvita ja melanooman seuranta toteutetaan avoterveydenhuollossa.

Mikäli seurantasi ja jatkohoidon tarpeen arvio toteutetaan erikoissairaanhoidossa, lähete jatkohoidon järjestämiseksi tehdään jatkohoidosta vastaavaan hoitoyksikköön eli tavanomaisimmin syöpätaudeille.

Toimenpideyksikössä saatetaan järjestää kontrollikäynti paranemisen varmistamiseksi. Kontrollikäynnin tarkoituksena on myös jakaa sinulle tietoa leikkaustuloksista sekä seurannan järjestämiseen liittyvistä yksityiskohdista.

Liitännäishoito

Osa melanoomaan sairastuneista saa leikkauksen jälkeistä liitännäishoitoa lääkehoidon tai sädehoidon muodossa syöpätautien yksikössä. Liitännäishoidon tavoitteena on vähentää melanooman uusimisriskiä ja parantaa taudin ennustetta. Liitännäishoitoa harkitaan, jos melanooman lähtötilanteen levinneisyys on laajempaa.

Jos sinulle suunnitellaan liitännäishoitoa, sinut kutsutaan hoidonsuunnittelukäynnille lääkärin vastaanotolle. Vastaanotolla arvioidaan, onko liitännäissyöpälääkehoito tai sädehoito sinun tapauksessasi tarpeellista.

Liitännäishoidon jälkeen vointiasi seurataan syöpätautien poliklinikalla säännöllisin väliajoin samaan tapaan kuin muitakin erikoissairaanhoidon seurannassa olevia melanoomapotilaita (kts. kohta Seuranta).

Lääkehoito:
Lääkehoitovaihtoehtoja melanooman liitännäishoidossa on useampia. Lääkehoitovalinta riippuu mm. kasvaimen geenitutkimusvastauksista ja taustasairauksistasi. Liitännäislääkehoidon kesto on pääsääntöisesti yksi vuosi. Jos syöpälääkehoitoon liittyy kuitenkin merkittäviä haittavaikutuksia, hoidon kesto saattaa olla suunniteltua aikaa lyhyempi. Käytössä olevien lääkehoitojen toteutustapa ja haitat vaihtelevat, ja näistä keskustellaan kanssasi. Lääkehoitovalinta tehdään yhdessä kanssasi huomioiden oma mielipiteesi hoidon toteutuksesta.

Sädehoito:
Leikkauksen jälkeistä sädehoitoa harkitaan joskus tilanteissa, joissa kookkaita melanoomamuutoksia todetaan lähtötilanteessa imusolmukealueilla. Mikäli harkitaan sädehoitoa, sinulle kerrotaan hoidon toteutuksesta ja yksilöllisestä sädehoitosuunnitelmastasi sädehoitopoliklinikalla lääkärin vastaanotolla. Sädehoidon suunnittelua varten tehdään alkuun tietokonekuvaus, jonka pohjalta sädehoitolääkäri suunnittelee tarkan sädehoitoalueen. Sädehoitoa toteutetaan yleensä useamman viikon ajan peräkkäisinä arkipäivinä. Tyypillisenä haittana sädehoitoalueen iho voi ärtyä sädehoidon edetessä. Muut haitat riippuvat alueesta, johon sädehoitoa toteutetaan, ja saat näistä lisätietoa ennen sädehoidon alkamista.

Seuranta

Leikkaustoimenpiteen jälkeen seurantasi toteutuu erikoissairaanhoidossa tai avoterveydenhuollossa.

Seuranta avoterveydenhuollossa

Suurin osa melanooman sairastaneiden potilaiden seurannasta toteutetaan perusterveydenhuollossa. Seurantakäynnit suunnitellaan toteutettavaksi pääsääntöisesti kerran vuodessa viiden vuoden ajan. Käynneillä terveyskeskuslääkäri tarkistaa potilaan koko ihon ja tunnustelee melanooman leikkausarven ja paikalliset imusolmukealueet.

Jos seurantasi toteutetaan avoterveydenhuollossa, ajanvaraaminen seurantakäynneille on sinun vastuullasi.

Seuranta erikoissairaanhoidossa

Jos sinulla todetaan melanooma ja ihosi on poikkeavan runsasluominen, pääsääntöisesti viiden vuoden jatkoseuranta toteutetaan ihotautien toimenpideyksikössä. Runsasluomisilla (pigmenttiluomia yli 100) on muita suurempi riski saada iholle uusi melanooma. Jos luomet ovat kookkaita ja kirjavia, voi niitä olla vaikea seurata avoterveydenhuollossa. Myös ihotautiklinikan ulkopuolella hoidetut melanoomapotilaat lähetetään leikkauksen jälkeen usein ihotautilääkärin tarkastukseen, jos heillä on iholla paljon muutoksia.

Runsasluomiset melanoomapotilaat ohjataan tarvittaessa ihotaudeilla valokuvaajalle ns. luomikuvaukseen. Luomikuvauksessa kaikki ihon osat kuvataan ja valokuvat tallennetaan niille tarkoitettuun sähköiseen arkistoon ja lisäksi myös potilaan omaseurantaa varten muistitikulle. Valokuvien avulla sinun on jatkossa helpompi seurata ihomuutoksia.

Osan melanoomaa sairastavista potilaista seuranta toteutetaan syöpätautien poliklinikalla. Myös liitännäishoitoja saaneet potilaat käyvät syöpätautien poliklinikalla seurannassa. Seurantakäyntien yhteydessä tehdään tarvittaessa kuvantamistutkimuksia.

Mihin ja milloin otan yhteyttä?

Melanoomaa sairastavalla on riski saada uusi melanooma ja joissain tapauksessa aiempi melanooma voi uusia samaan paikkaan. Sen vuoksi myös ihon omaseuranta on tärkeää. Koko iho kannattaa tutkia itse n. 3 kuukauden välein peiliä apuna käyttäen tai läheisen avustuksella. Huolestuttavia ihomuutoksia kannattaa vertailla valokuvaajan ottamiin kuviin tai omiin valokuviin.

Jos huomaat omaseurannassa iholla huolestuttavan muutoksen, ole yhteydessä sinulle ilmoitettuun melanoomaseurannan paikkaan. Seurantapaikasta riippuen, ihotautilääkäri, terveyskeskuslääkäri tai syöpätautiklinikan lääkäri arvioi, tarvitseeko ihomuutos poistaa tutkittavaksi. Tarvittaessa muutoksesta otetaan koepala tai se poistetaan.

Kehotamme ottamaan yhteyttä myös, jos huomaat muutoksia melanooma-arven seudulla tai lähi-imusolmukealueella tai jos voinnissasi tapahtuu muuten selkeitä muutoksia. Jos lähi-imusolmukealueelle on tehty leikkaus, on hyvä tunnustella kyseistä aluetta säännöllisin aikavälein.

Jos melanooman leikkausarven ympäristöön tai imusolmukealueelle (nivunen, kainalo, kaula) ilmaantuu havaittavia muutoksia (esim. tummaa tai sinertävää värimuutosta, pattimaista kasvua tai olemassa olevan luomen kasvua/muutoksia), tulee sinun ottaa viivyttelemättä yhteyttä ohjattuun seurantapaikkaasi.

Tärkeää huomioitavaa:

Ihosyövissä omaseuranta on tärkeässä roolissa. Melanooman syntyyn vaikuttavat monet eri tekijät, joista yksi on liiallinen ihon aurinkoaltistus. Tämä on ainoa tekijä, johon voit itse vaikuttaa.

Suojaa ihosi auringon aiheuttamalta palamiselta sekä ruskettumiselta hakeutumalla varjoon keskipäivällä sekä suojaamalla iho vaatetuksin ja aurinkosuojavoitein. Auringonvalolta suojautuminen vähentää melanooman lisäksi myös muita ihosyöpiä ja niiden esiasteita.

Hyödyllisiä linkkejä:

Ihon seuranta | Ihotautitalo | Terveyskylä.fi

Auringolta suojautuminen | Terveyskylä.fi