Omahoito/omaseuranta
Henkilöllä, jolta on hoidettu melanooma, on suurempi riski saada iholle melanooma. Joissain tapauksissa aiemmin hoidettu melanooma saattaa myös uusia. Siksi on tärkeää, että seuraat ihoasi säännöllisesti.
Tarkista ihosi ja säännöllisesti 3 kuukauden välein. Ihon tarkastus kannattaa tehdä hyvässä valaistuksessa kokovartalopeilin tai käsipeilin avulla. Jos mahdollista, pyydä läheistäsi tarkistamaan ihoalueet, joita ei itse pysty näkemään hyvin.
Uusi melanooma voi ilmaantua joko uutena muutoksena tai sitten olemassaoleva pigmenttimuutos voi muuttua melanoomaksi. Melanooma on usein väritykseltään hyvin tumma, kirjava tai muodoltaan epäsäännöllinen. Myös selkeästi kasvaviin ihomuutoksiin on myös syytä kiinnittää huomiota. Jos iholtasi on otettu valokuvia, voit verrata ihoalueita otettuihin valokuviin. On hyvä kuitenkin muistaa, että iholle ilmaantuu usein iän myötä myös hyvänlaatuisia ja vaarattomia ihomuutoksia, kuten rasvaluomia ja verisuonimuutoksia, jotka saattavat välillä muistuttaa melanoomaa.
Sinun tulisi myös seurata melanooman leikkausarpialuetta. Leikkausarpi ja paikalliset imusolmukealueet (kaula, kainalot ja nivuset) tulisi tunnustella käsin säännöllisesti.
Jos melanooman leikkausarven ympäristöön tai muualle iholle tulee uusia epäilyttäviä muutoksia tai tunnet arven tai imusolmukkeiden alueella patteja, tulee niistä olla yhteydessä terveyskeskukseen tai sinua seuraavaan erikoissairaanhoidon yksikköön.
Melanooman syntyyn vaikuttavat monet tekijät, kuten ihotyyppi, perimä, ihon aiempi toistuva palaminen auringossa ja myös ihon toistuva ruskettuminen. Perimään ja ihotyyppinsä ei voi itse vaikuttaa, mutta suojaamalla ihon auringon ultraviolettisäteilyltä voit vähentää uuden melanooman ja muidenkin ihosyöpien ilmaantumisen riskiä. Ihon ruskettamista tulisi välttää. Keväällä, kesällä ja alkusyksystä iho kannattaa suojata auringolta vaatetuksella ja päähineillä. Muut alueet tulee suojata aurinkosuojavoiteella, jonka suojakerroin on 50. Jos mahdollista, keskipäivän auringon aikaan kannattaa hakeutua sisätiloihin tai varjoon.
Lue lisää:
Ihon omaseuranta | Terveyskylä.fi
Auringon vaikutus ihokasvaimille altistumiseen | Terveyskylä.fi