Tapaat lääkärin, joka kertoo sinulle hoitosuunnitelmastasi ja jatkohoidosta.
IHOTAUDIT
Ihotaudeilla hoidettavat potilaat eivät käy lääkärin vastaanotolla leikkauksen jälkeen. Jatkosuunnitelmat kerrotaan sinulle leikkauksen yhteydessä vastaanotolla ja jos niihin tulee merkittäviä muutoksia moniammatillisessa kokouksessa, nämä asiat käydään läpi puhelimitse.
KORVA, KURKKU, NENÄ & KAULA
moniammatillisessa hoitokokouksessa käsitellään patologin vastaukset sekä hoitokokouksen kirjaukset. Haavat tarkistetaan, tehdään ilmoitus syöpärekisteriin. Sinulle annetaan ohjeet aurinkoaltistuksen välttämisestä ja ihon omaseurannasta.
Jatkohoitovaihtoehdot:
- Leikkaus
- Vain harvoin: uusi arven lisäpoisto jos niukat marginaalit, tai kainaloevacuatio, jos imusolmukkaissa tautia, tämä saatetetaan tarvita joskus vasta myöhäisvaiheessa
- liitännäishoidot
- lääkehoito
- sädehoito
- levinneen syövän hoito
PLASTIIKKAKIRURGIA
Plastiikalle ei tule välttämättä jatkokontrolleja. Jos sinulla on esim. haavaongelmia, tulet näytille haavanhoitohuoneellemme. Patologin vastauksista sovitaan yleensä kirje/soittoaika noin neljän viikon päähän toimenpiteestä.
Suurempien toimenpiteiden jälkeen otetaan kontrolli yleensä lähinnä arpiasioiden vuoksi.
Yleisin tapaus on kuitenkin potilas, joka ei tarvitse mitään jatkohoitoja, vaan ainoastaan seurannan avoterveydenhuollon puolella.
Joskus laajat lähtökohtaansa rajoittuneet (in situ) melanoomat voivat tarvita liitännäissädehoidon onkologialla. Onkologialta tulleet melanooman uusiutumien poistot palaavat toimenpiteen jälkeen jatkohoitoon onkologialle.
SYÖPÄTAUDIT
Jos seurantasi ja jatkohoitosi ohjataan syöpätautien poliklinikalle, tapaat vastaanottokäynnillä lääkärin ja sairaanhoitajan. Vastaanotolla käydään läpi leikkausvastaukset sekä seuranta- ja hoitosuunnitelma.
Jatkohoitovaihtoehdot
Leikkaus:
Mahdolliset leikkaushoidot on mietitty jo etukäteen ja lisäleikkausta tarvitsevat potilaat ohjautuvat ensin kirurgialle.
Liitännäishoidot:
Vastaanotolla harkitaan, tarvitaanko sinun melanoomasi hoidossa liitännäissyöpälääkehoitoa tai sädehoitoa. Liitännäishoitosuunnitelma riippuu mm. melanooman lähtölevinneisyydestä ja omista taustatekijöistäsi. Potilaskohtainen hoitosuunnitelma käydään läpi syöpätautien poliklinikalla lääkärin vastaanottokäynnillä.
Lääkehoito:
Lääkehoitovaihtoehtoja melanooman liitännäishoidossa on useampia. Lääkehoitovalinta riippuu mm. kasvaimen geenitutkimusvastauksista ja taustasairauksistasi. Lääkehoidon kesto on pääsääntöisesti yksi vuosi. Käytössä olevien lääkehoitojen toteutustapa ja haitat ovat erilaisia ja näistä keskustellaan kanssasi. Lääkehoitovalinta tehdään yhdessä kanssasi huomioiden oma mielipiteesi hoidon toteutuksesta.
Sädehoito:
Leikkauksen jälkeistä sädehoitoa harkitaan joskus tilanteissa, joissa kookkaita melanoomamuutoksia todetaan lähtötilanteessa imusolmukealueilla. Mikäli sinulle harkitaan sädehoitoa, sinulle kerrotaan hoidon toteutuksesta ja yksilöllisestä sädehoitosuunnitelmastasi sädehoitopoliklinikalla lääkärin vastaanotolla. Sädehoidon suunnittelua varten tehdään alkuun tietokonekuvaus, jonka pohjalta sädehoitolääkäri suunnittelee tarkan sädehoitoalueen. Sädehoitoa toteutetaan yleensä useamman viikon ajan peräkkäisinä arkipäivinä. Sädehoitokäynnit ovat nopeita eivätkä vaikuta vointiisi. Tyypillisenä haittana sädehoitoalueen iho voi ärtyä sädehoidon edetessä. Muut haitat riippuvat alueesta, johon sädehoitoa toteutetaan ja saat näistä ohjeistuksen ennen sädehoidon alkamista.
YLEISKIRURGIA (HATANPÄÄ)
Yleiskirurgian moniammatillisessa hoitokokouksessa käsitellään patologin vastaukset sekä hoitokokouksen kirjaukset. Haavat tarkistetaan, tehdään ilmoitus syöpärekisteriin. Sinulle annetaan ohjeet aurinkoaltistuksen välttämisestä ja ihon omaseurannasta.
Jatkohoitovaihtoehdot:
- Leikkaus
- Vain harvoin: uusi arven lisäpoisto jos niukat marginaalit, tai kainaloevacuatio, jos imusolmukkaissa tautia, tämä saatetetaan tarvita joskus vasta myöhäisvaiheessa
- liitännäishoidot
- lääkehoito
- sädehoito
- levinneen syövän hoito
Hyödyllisiä linkkejä: