Miten toimin, jos epäilen itselläni atooppista ihottumaa tai tarvitsen hoidonohjausta?
- Kuivan ja kutisevan ihon hoitoon suositellaan aloitettavaksi keskirasvainen perusvoide, jonka saa apteekista ilman reseptiä. Farmaseutti auttaa sinua löytämään oikeanlaisen voiteen.
- Jos iho-oireet helpottavat perusvoiteen käytön aikana, voit jatkaa voiteen käyttöä tarvittaessa eikä sinun tarvitse olla yhteydessä terveydenhuoltoon.
- Jos sinulla on kuivan ihon lisäksi pienialaista ja lievää ihottumaa, voit aloittaa siihen omahoitona 1 % hydrokortisoniemulsiovoiteen, jota saa ilman reseptiä apteekista.
- Hydrokortisonivoidetta käytetään aamuin illoin maksimissaan 2 viikon ajan. Kasvoilla iho on ohut eikä hydrokortisonivoidetta tule käyttää yli viikkoa, ellei lääkäri ole toisin ohjeistanut.
- Jos iho-oireet eivät helpota 1-2 viikon hydrokortisonivoiteen ja perusvoiteen käytöllä, pahenevat säännöllisestä rasvauksesta huolimatta tai ihottuma on laaja-alaista, ole yhteydessä terveydenhuoltoon.
Milloin ja miten hakeudun arvioon terveydenhuollon yksikköön?
- Mikäli sinulla on jo diagnosoitu atooppinen ihottuma, mutta tarvitset hoito-ohjeita tai iho-oireet eivät helpota hoidon tehostuksella, ole yhteydessä hoitavaan tahoosi.
- Mikäli sinulla ei ole diagnosoitu atooppista ihottumaa, mutta iho-oireesi eivät helpota edellä mainituilla paikallishoito-ohjeilla, niin ole yhteydessä terveydenhuollon yksikköön.
- Terveydenhuollon yksikkö voi olla oma terveysasema, työterveyshuolto, opiskelijaterveydenhuolto tai yksityislääkäri.
- Yhteydenotto onnistuu puhelimitse tai terveydenhuollon yksikön sähköisten yhteydenottotapojen kautta. Tilanteesi arvioidaan, saat hoito-ohjeet ja tarvittaessa varataan lääkärin vastaanottoaika.
- Yleensä atooppisen ihottuman vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen.
- Päivystykseen on hyvä hakeutua, jos iho on laaja-alaisesti punoittava ja erittävä ja sinulla on kuumetta yli 38 C, muussa tapauksessa voit olla virka-aikaan yhteydessä terveydenhuollon yksikköön.