- Lääkärisi valitsee sinulle parhaan mahdollisen hoidon perustuen urtikariasi luonteeseen sekä sinulla mahdollisesti oleviin perussairauksiin ja muihin lääkityksiin.
- Vaihtoehtoja on useita, mutta urtikariassa antihistamiinit eli tyypin 1 histamiinireseptorin salpaajat muodostavat hoidon perustan. Antihistamiinilääkkeitä on useita erilaisia. Jos jokin vaikuttava aine ei tehoa urtikariaasi, voidaan sen sijaan kokeilla jotakin toista valmistetta.
- Antihistamiineja käytetään yleensä 1-4 tablettia päivässä oirekuvan hankaluuden mukaan. Joskus hoitoon lisätään vielä montelukasti tai tyypin 2 histamiinireseptorin salpaaja (esim. famotidiini).
- Vaikeassa ja huonosti antihistamiineille reagoivassa taudissa voidaan käyttää hoitona myös biologista lääkettä (ks. Biologinen lääkitys).
- Tarvittaessa käytetään biologisen lääkkeen lisäksi, lievemmässä spontaanissa urtikariassa tai fysikaalisissa urtikariassa myös muita hoitoja.
- Vahvin näyttö on siklosporiinista.
- Joskus käytetään muita lääkkeitä, kuten hydroksiklorokiinia, dapsonia tai metotreksaattia.
- Joskus käytetään myös UV-valohoitoa, jossa käydään yleensä 3 kertaa viikossa noin 5-10 viikon ajan.
- Tilapäisiksi epäiltyihin pahempiin oireisiin saatetaan joskus käyttää glukokortikoidi- eli ns. kortisonitabletteja, joita ei haittojen vuoksi suositella taudin pitkäaikaiseksi hoidoksi.
Terveyskylän Ihotautitalo: antihistamiinilääkkeet
Lääkeinfo.fi: montelukast
Lääkeinfo.fi: famotidiini
Lääkeinfo.fi: siklosporiini
Lääkeinfo.fi: prednisoloni